Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ
Μια παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα δυναμική ενέργεια marketing που μπορεί να εφαρμόσει μια επιχείρηση, είναι η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις του κλάδου που την αφορούν.Οι εκθέσεις αποτελούν αναμφισβήτητα έναν άμεσο τρόπο προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών μιας επιχείρησης.
Η συμμετοχή σας στην έκθεση του "χώρου" σας φέρνει κοντά στον κόσμο σας και στους "πιθανούς" πελάτες σας.Σας δίνει την ευκαιρία να προβάλλετε πρόσωπο-με-πρόσωπο τα προϊόντα σας.Συμβαίνει μερικές φορές κάποιοι από τους επιχειρηματίες που παίρνουν μέρος να μην κάνουν ούτε τα βασικά από αυτά που θα έπρεπε να κάνουν προκειμένου τα λεφτά που δώσανε να "πιάσουνε τόπο" και να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την συμμετοχή τους.
Ανοργάνωτα περίπτερα, "κακή" παρουσίαση των προϊόντων, αμηχανία με τους πελάτες, κακή προσέγγιση, και διαφημιστικό υλικό χωρίς στόχευση, είναι μερικά από τα σημεία που πολλοί δεν δίνουν σημασία, και μετά παραπονιούνται ότι πετάξανε τσάμπα τα χρήματα τους!Σας μεταφέρω κάποια απλά πράγματα από την εμπειρία μου, που έχω δει να τα κάνουν, εφαρμόζουν, άλλοι εκθέτες.
Παραθέτω λοιπόν μερικές πολύ χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε κατά την διάρκεια της συμμετοχής σας σε μια έκθεση (και οποίες έχουν "δουλέψει").Καθορίσετε τους λόγους που "κατεβαίνετε" σε μια έκθεση και προσδιορίσετε τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής σας.
-
Προσελκύστε τους επισκέπτες σας με χαμόγελο και χειραψία, ενθαρρύνετε τους να θέλουν να περάσουν χρόνο στο περίπτερό σας. Η γλώσσα του σώματος θα πρέπει να είναι εξίσου ευχάριστη, μην στέκεστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην είσοδο ( προληπτικός ),θα δημιουργήσετε αρνητική εντύπωση.
-
Προετοιμάστε τέσσερις με πέντε ερωτήσεις που θα σας διευκολύνουν στη συζήτηση με τους επισκέπτες σας. Προσπαθήστε οι ερωτήσεις να είναι "ανοιχτού τύπου", να προκαλούν δηλαδή τον πελάτη σε συζήτηση.Οι λέξεις με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε τέτοιες ερωτήσεις είναι: ποιος, με ποιον τρόπο, πότε, πού, γιατί ή πώς.Οι ερωτήσεις σας δεν θα πρέπει να παράγουν απαντήσεις του "ναι" και του "όχι". Είναι ένας τρόπος στο να πετύχετε μια εποικοδομητική συζήτηση μαθαίνοντας τις πραγματικές ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του πελάτη σας. Δεν είναι η έκθεση ο χώρος για να κάνετε "διάλεξη" ή απλώς να παρουσιάσετε τα "εξαιρετικά" εμπορεύματα σας, προτιμότερο είναι να κουβεντιάσετε με τους πελάτες σας, να τους ακούσετε προσεκτικά, να βρείτε τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην δουλειά τους.
-
Στη συνέχεια μπορείτε να τους παρουσιάσετε τα προϊόντα σας.Να θυμάστε τον "άτυπο" κανόνα 80/20 – 80% ακούμε και 20% μιλάμε!Κρατήσετε τις διευθύνσεις τα στοιχεία των επισκεπτών σας, δώστε τους κίνητρα να το κάνουν, αποτελούν βασικές πληροφορίες που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αργότερα.
-
Μοιράστε φυλλάδια, κάρτες, ότι υλικό προώθησης διαθέτετε ώστε ο επισκέπτης να το κρατήσει και να το πάρει μαζί του.Φροντίστε να έχετε αρκετά μαζί σας ώστε να μην ξεμείνετε. Χρησιμοποιήστε υλικό π.χ πόστερ, αφίσες που θα δείχνουν ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά το ύφος των προϊόντων σας.
Επίσης μια πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μια παρουσίαση με τα εμπορεύματα, την δουλειά σας, της προηγούμενης σεζόν προβάλετε την στην οθόνη του υπολογιστή σας ή σε μεγάλη οθόνη με projector. Σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών.Για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της συμμετοχής σας, και να υπάρξει ανταποδοτικότητα στα χρήματα που δώσατε, δεν θα πρέπει να "ξεχάσετε" τους πελάτες που σας επισκέφθηκαν.
Αφού τελειώσει η έκθεση, η πιο σημαντική ενέργεια που έχετε να κάνετε, είναι να επικοινωνήσετε ξανά μαζί τους και να τους στείλετε επιπλέον πληροφορίες για προϊόντα που σας ζήτησαν και να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήματα που σας έθεσαν.Μην ξεχάσετε να στείλετε μια επιστολή που θα τους ευχαριστείτε για το ενδιαφέρον που έδειξαν κατά την επίσκεψη στο περίπτερο σας.Είναι βέβαιο πως οι πελάτες σας θα το εκτιμήσουν αυτό.Καλή επιτυχία!